ODRŽAN COCHRANE TEČAJ O VAŽNOSTI SUSTAVNIH PREGLEDNIH RADOVA U SVAKODNEVNOJ KLINIČKOJ PRAKSI

ODRŽAN  COCHRANE TEČAJ O VAŽNOSTI SUSTAVNIH PREGLEDNIH RADOVA U SVAKODNEVNOJ KLINIČKOJ PRAKSI
19. travnja 2024.

Danas se na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao drugi međunarodni tečaj za zdravstvene djelatnike na temu „Važnost sustavnih preglednih radova u svakodnevnoj kliničkoj praksi“ u organizaciji Cochrane BiH, Cochrane Hrvatska, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.  

Cochrane je neprofitna organizacija s više od 96.000 suradnika u više od 130 zemalja koji rade zajedno kako bi pripremili pouzdane i pristupačne informacije o zdravlju u obliku Cochrane sustavnih preglednih članaka bez ikakvog utjecaja komercijalnih sponzora i sukoba interesa.

Na samom početku tečaja, uspješan rad polaznicima poželio je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić koji je istaknuo kako SKB Mostar oduvijek podupire sve inovativnosti u radu koje će rezultirati boljom uslugom pacijentima, a po onome što zna, primjena  Cochrane-a jedna je od takvih stvari.

Ispred Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru nazočnima se obratio doc.dr.sc. Antono Markotić te ispred Fakulteta zdravstvenih studija doc.dr.sc. Josip Šimić koji su naglasili kako su jako zainteresirani da budu podupiratelji promocije Cochrane-a među studentima u svojim institucijama.

Cochrane Bosna i Hercegovina osnovan je 2018. godine, a prof.dr.sc. Filipa Markotić prva je osoba iz Bosne i Hercegovine koja je sudjelovala u izradi Cochrane sustavnog pregleda. U svom obraćanju nije krila zadovoljstvo što kao voditeljica Cochrane BiH može potvrditi da iako sporo, sustavni pregledni radovi bilježe sve veći interes i primjenu među liječnicima SKB Mostar, a i drugih medicinskih centara u BiH. Tu činjenicu potvrdila je i prof.dr.sc. Svjetlana Grgić, predsjednica organizacijskog odbora ovog tečaja i nositeljica ideje o važnosti Cochrane-a u svakodnevnoj kliničkoj praksi. „Upravo ti sustavni pregledni radovi predstavljaju zlatni standard za donošenje odluka pri liječenju pacijenata“, naglasila je prof. Grgić.

Govoreći o medicini zasnovanoj na dokazima, voditeljica Cochrane Hrvatska, prof.dr.sc. Irena Zakarija-Grković rekla je kako često ni sami zdravstveni djelatnici ne znaju kako postoji cijela hijerarhija dokaza u medicini, a upravo se Cochrane temelji na najkvalitetnijim dokazima. „Živimo u vremenu infodemije te je nekada zaista teško znati koji su podaci pouzdani, a koji manje pouzdani. Upravo se time bavi Cochrane čiji članove izrađuju sustavne pregledne članke gdje traže sve dokaze iz određenog područja medicine, kritički ih analiziraju te onda sažimaju da bi došli do prave istine“, pojasnila je prof. Zakarija-Grgović ističući kako sve ide dosta sporo te podsjetila na činjenicu kako je otprilike potrebno 20 godina da se spoznaje iz znanosti primjene u praksi te navela svoj osobni primjer: „Ja sam sudjelovala u izradi Cohraneovog sustavnog pregleda o liječenju zastojnih dojki kod dojilja jer je medicina dojenja inače područje moga rada. Mi smo pronašli da ima nekih dokaza za hladne obloge poput hladnog kupusovog lišća. U početku su se ljudi tome smijali jer su mislili da je to „bablja priča“, ali smo pronašli dokaze da to zaista može u određenoj mjeri pomoći. To je dovelo do promjene prakse u Splitskom rodilištu gdje se sada nabavlja i drži kupus za žene koje imaju zastojne dojke.“ Na tečaju koji je bodovan od Liječnike/ljekarske komore HNŽ/HNK sudjelovalo je osam predavača i 15 polaznika.