Drugi znanstveni simpozij Cochrane Bosna i Hercegovina pod nazivom „Cochrane za sve“ održan na Medicinskome fakultetu u Mostaru

Drugi znanstveni simpozij Cochranea Bosne i Hercegovine održan je u petak 17. siječnja 2020., u Amfiteatru Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru pod nazivom „Cochrane za sve” na kojem je sudjelovalo oko 160 sudionika zainteresiranih za rad i djelovanje Cochranea Bosna i Herecegovina iz različitih medicinskih djelatnosti.

Cilj simpozija je bio osigurati zdravstvenim radnicima, pacijentima i donositeljima strateških odluka u zdravstvu bolje razumijevanje djelokruga Cochranea na globalnoj i na lokalnoj razini te promicanje rada Cochrane mreže kao i jačanje suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izlaganja o Cochraneu, dokazima u medicini te ulozi Cochranea u unaprjeđenju zdravstvene skrbi održale su voditeljice Hrvatskoga Cochranea, doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković i dr. sc. Tina Poklepović Peričić.

O Cochraneovim sustavnim pregledima, njihovu ustroju, procesu izrade te o brojnim izazovima toga procesa govorio je doc. dr. sc. Goran Poropat, gastroenterolog u riječkoj Općoj bolnici i nastavnik na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Inače, riječka Cochraneova skupina s doc. dr. sc. Goranom Poropatom, prof. dr. sc Goranom Hauserom i prof. dr. sc. Davorom Štimcem ima bogato iskustvo u izradi Cochraneovih sustavnih pregleda, te dio su uredništva Cochraneove hepatobilijarne skupine.

Posebno se zahvaljujemo voditeljicama Hrvatskog Cochranea, doc. dr. sc. Ireni Zakarija-Grković i dr. sc. Tini Poklepović Peričić za vodstvo i nesebičnu podršku u promicanju Cochraneova rada u Bosni i Herecegovini