Direktorica cochrane Hrvatska na simpoziju ginekologa/perinatologa i nenatologa

Direktorica cochrane Hrvatska na simpoziju ginekologa/perinatologa i nenatologa

Direktorica cochrane Hrvatska na simpoziju ginekologa/perinatologa i nenatologa

 

Prof.dr.sc. Irena Grković Zakarija, direktorica Cochrane Hrvatska, sudjelovala je na prvom međunarodnom simpoziju pod nazivom „Preporuke temljene na dokazima“, koje je organizirala udruga/Udruženje za perinatalnu medicinu u BiH.

Plenarno predavanje pod nazivom „Perinatalna medicina utemeljena na dokazima“izazvala je veliki interes, jer određeni broj sudionika, prvi put se susreo sa pojmom Cochrane i onim što ovaj svjetski pokret pruža.

Prema riječima prof. Grković Zakarija vizija Cochrane je „svijet boljeg zdravlja za sve ljude, u kojem su odluke o zdravlju i njezi utemeljene na visokokvalitetnim dokazima“.

Dodala je da je misija „ neovisna, raznolika, globalna organizacija koja surađuje u stvaranju pouzdanih sinteza dokaza, čini ih dostupnima svima i zalaže se za njihovu uporabu“.

Direktorica hrvatskog Cochrane nakon predavanja održala je izvanrednu diskusiju sa prisutnima, odgovarajući na brojna pitanja, koja se odnose na Cochrane.

Jahorina je bila domaćin prvog znanstvenog simpozija Udruge/Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem/sudjelovanjem..

Trodnevni događaj okupio je više od 30 predavača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Grčke.

Simpozij je zanimljiv i zbog činjenice, jer je na njemu prvo put javno predstavljen  Vodič za intrapartalnu skrb u FBiH, koji je urađen zajedničkim snagama Populacijskoga fonda Ujedninjenih Naroda (UNFPA) koji u BiH djeluje od 1995. godine, Federalnog ministarstva zdravstva, nevladine organizacije “Baby steps”, te predstavnica kliničkih centara iz F BiH.

Predsjednica Udruge za perinatalnu medicinu u BiH, je prof.dr.sc. Vajdana Tomić.