Lokalni antibiotici ili antibiotici koji ciljaju cijelo tijelo: koji su bolji za liječenje kronične gnojne upale srednjeg uha (trajna ili ponavljajuća upala uha s iscjetkom)?

Zašto je ovo važno?

Kronična gnojna upala srednjeg uha (engl. chronic suppurative otitis media, CSOM), poznata i kao kronični otitis media (COM), upala je i infekcija srednjeg uha koja traje dva tjedna ili više. Osobe s CSOM-om obično imaju ponavljano ili trajno pražnjenje tekućine koja curi iz rupe ili rascjepa na bubnjiću, i gubitak sluha.

Antibiotici (lijekovi protiv bakterijskih infekcija) najčešća su opcija u liječenju CSOM-a. Antibiotici se mogu:

- nanositi na dio tijela (lokalno) u obliku kapi, sprejeva, masti ili krema (lokalni ili topikalni antibiotici), ili
- liječiti cijelo tijelo (sustavni antibiotici) kad ih se ubrizgava ili uzima oralno (na usta).

Da bi se saznalo jesu li lokalni ili sustavni antibiotici bolji za liječenje CSOM-a i imaju li različite štetne (neželjene) učinke, pregledani su dokazi iz znanstvenih istraživanja.

Kako je proveden ovaj sustavni pregled?

Pretražena je medicinska literatura za istraživanja koja su pratila odrasle ili djecu s CSOM-om najmanje jedan tjedan i usporedila:

- lokalne i sustavne oblike istog antibiotika ili
- topikalni antibiotik i drugi sustavni antibiotik.

Zatim su uspoređeni rezultati i sažeti dokazi iz svih istraživanja. Na koncu, ocijenjena je pouzdanost dokaza na temelju čimbenika kao što su metode istraživanja, veličine uzoraka te dosljednost nalaza među istraživanjima.

Ključni rezultati

Pronađeno je šest istraživanja s ukupno 445 odraslih ispitanika. Ispitanici su liječeni antibioticima između pet dana i dva tjedna, a praćeni su do 21 dan. Istraživanja su provedena u Španjolskoj (tri istraživanja), Italiji (dva istraživanja) i Hong Kongu (jedno istraživanje). Tri istraživanja dala su informacije o izvorima financiranja ili dobavljačima lijekova: jedno istraživanje financiralo je sveučilište, a farmaceutske su tvrtke dobavljale lijekove u dva istraživanja.

Istraživanja su usporedila:

- kapi za uho s kinolonom naspram oralnog kinolona (četiri istraživanja);
- kapi za uši s kinolonom naspram ubrizganih aminoglikozida (jedno istraživanje);
- kapi za uho s ofloksacinom naspram oralne primjene amoksicilina i klavulanske kiseline (jedno istraživanje).

Kapi za uho s kinolonom u usporedbi s kinolonom koji se uzima oralno

U usporedbi s oralnim kinolonom, kapi za uho s kinolonom mogu malo povećati šanse da se iscjedak iz uha riješi nakon jednog do dva tjedna. Ne zna se postoji li razlika između ta dva tretmana za:

- sluh,
- bolove u uhu,
- ozbiljne komplikacije poput paralize lica (slabost mišića lica),
- meningitis (upala tekućine i membrana u mozgu),
- ototoksičnost (kad osoba razvije problem sa sluhom ili ravnotežom zbog primjene lijeka).

To je zato što niti jedno istraživanje nije izvijestilo o tim učincima ili je slabo povjerenje u dostupne dokaze.

Kapi za uho s kinolonom u usporedbi s ubrizganim aminoglikozidima

Ne zna se jesu li kapi za uši s kinolonom bolje ili lošije od ubrizganih aminoglikozida za liječenje CSOM-a. Samo je jedno istraživanje to istražilo i pružilo je nedovoljno čvrstih dokaza.

Kapi za uho s ofloksacinom naspram oralne primjene amoksicilina i klavulanske kiseline

Ne zna se jesu li kapi za uho s ofloksacinom bolje ili lošije od oralno primijenjenog amoksicilina i klavulanske kiseline za liječenje CSOM-a. Samo je jedno istraživanje to istražilo i pružilo je nedovoljno čvrstih dokaza.

Nijedno istraživanje nije izvijestilo o učincima različitih tretmana na iscjedak iz uha nakon četiri tjedna ili na kvalitetu života povezanu sa zdravljem.

Što ovi rezultati znače?

Lokalni antibiotici mogu biti učinkovitiji od sustavnih antibiotika u rješavanju iscjetka iz uha. Ne zna se jesu li sustavni ili lokalni antibiotici bolji za poboljšanje sluha. Potrebno je više dokaza iz velikih istraživanja kako bi se moglo usporediti učinke topikalnih i sustavnih antibiotika na kvalitetu života povezanu sa zdravljem ili na bol u uhu. Potrebno je više informacija o štetnim učincima.

Datum pretraživanja dokaza

U ovaj su sustavni pregled uključeni dokazi objavljeni do ožujka 2020. godine.

Bilješke prijevoda: 

Hrvatski Cochrane. Prevela: Svjetlana Grgić. Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr

https://www.cochrane.org/hr/CD013053/ENT_lokalni-antibiotici-ili-antibiotici-koji-ciljaju-cijelo-tijelo-koji-su-bolji-za-lijecenje-kronicne