Antidepresivi za liječenje depresije u bolesnika sa zloćudnim bolestima

Antidepresivi za liječenje depresije u bolesnika sa zloćudnim bolestima

Istraživačko pitanje
Depresija je česta u bolesnika sa zloćudnim bolestima. Simptomi depresije su uobičajena reakcija ili izravan učinak tako teške i životno ugrožavajuće bolesti. Stoga je teško odrediti kada simptomi depresije postanu pravi poremećaj koji treba liječiti. Suvremena znanstvena literatura ukazuje na to da čak i blagi simptomi depresije imaju važan učinak na tijek bolesti, smanjuju kvalitetu života, pridržavanje liječenju, te vjerojatno povećavaju smrtnost.

Cilj Cochraneovog sustavnog pregleda
Vrlo je važno ustanoviti moguće povoljne učinke antidepresiva kod odraslih osoba (starijih od 18 godina) sa zloćudnim bolestima. Cilj ovog Cochraneovog sustavnog pregleda bio je procijeniti djelotvornost i prihvatljivost antidepresiva u liječenju simptoma depresije kod bolesnika sa zloćudnim bolestima, neovisno o vrsti tumora i stupnja bolesti.

Ključni rezultati
Sustavno smo pregledali 10 istraživanja u kojima je procijenjen učinak antidepresiva na ukupno 885 ispitanika. U ovaj su sustavni pregled uključeni dokazi objavljeni do 3. srpnja 2017. godine. Nije jasan učinak antidepresiva na simptome depresije nakon 6 do 12 tjedana liječenja, u usporedbi s placebom, zbog malog broja ispitanika u pojedinim istraživanjima i načina prikaza rezultata. Nije bilo dovoljno dokaza za utvrđivanje podnošljivosti antidepresiva u usporedbi s placebom. Nismo mogli ustanoviti prednost nijednog antidepresiva po učinkovitosti ili nuspojavama, u odnosu na druge antidepresive. Da bismo bolje informirali kliničku praksu, potrebna su nam velika istraživanja, koja nasumično raspoređuju ispitanike na različite oblike liječenja. Trenutno nije moguće dati pouzdane zaključke o učinku antidepresiva na depresiju kod bolesnika sa zloćudnim bolestima.

Pouzdanost dokaza
Pouzdanost dokaza bila je niska zbog nedostatnih podataka o provedbi istraživanja, malog broja uključenih ispitanika i razlikama između istraživanja i njihovih rezultata.

Koji su zaključci?
Malo je provedenih istraživanja o problemu depresije kod bolesnika sa zloćudnim bolestima, a postojeća istraživanja su niske razine kvalitete. Pronađeni su dokazi vrlo niske kvalitete o učinku antidepresiva u usporedbi s placebom.

Ako vam je ovaj dokaz bio od pomoći, razmislite o donaciji Cochraneu. Mi smo dobrotvorna organizacija koja sažima dostupne dokaze kako bi pomogla ljudima u donošenju odluka o zdravlju i skrbi.

Donirajte

Bilješke prijevoda: 

Hrvatski Cochrane. Preveo: Martin Kondža. Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.h