Sudjelovanje predstavnika Cochrane Bosna i Hercegovina na 15.-tom Hrvatskom Cochrane simpoziju u Rijeci

Sudjelovanje predstavnika Cochrane Bosna i Hercegovina na 15.-tom Hrvatskom Cochrane simpoziju u Rijeci

Sudjelovanje predstavnika Cochrane Bosna i Hercegovina na 15.-tom Hrvatskom Cochrane simpoziju u Rijeci

 

„Osnove sustavnog pretraživanja literature prema Cochrane metodologiji“ i „Unapređivanje kliničke prakse uz Cochrane sustavne preglede“ bile su teme 15.-tog Hrvatskog Cochrane Simpozija, održanog u Rijeci 8. i 9. prosinca ove godine., u organizaciji Medicinskoga fakulteta iz Rijeke na kojem su sudjelovali i predstavnici Cochrane Bosna i Hercegovina,  prof. dr. sc. Svjetlana, Grgić, suvoditeljica Cochrane Bosna i Hercegovina, te članovi doc. dr. sc. Sanja Jakovac, dr. med. Linda  Soldo, te  Silva Planinić i Alisa Rahimić ispred Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a inače svi su uposlenici Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Događaj je okupio sve zainteresirane za navedenu tematiku, zdravstvene i nezdravstvene djelatnike, liječnike različite specijalnosti, med. sestre, laborante, knjižničare te studente.

Prvog dana održana je radionica „Osnove sustavnog pretraživanja literature prema Cochrane

metodologiji“ namijenjena posebno knjižničarima i svim onim koji se žele usavršavati u sustavnom pretraživanju literature kojoj su aktivno sudjelovali i predstavnici Cochrane Bosna i Hercegovina.

Drugi dan  se održao 15.- ti simpozij s temom „Unapređivanje kliničke prakse uz Cochrane sustavne preglede“. Prof. dr. sc. Irena Zakarija Grković, direktorica Cochrane Hrvatska kazala

je da je “hrvatski Cochrane dio Cochranea globalne neovisne mreže znanstvenika, profesionalnih zdravstvenih radnika, pacijenata, skrbnika i ljudi zainteresiranih za zdravlje, okupljenih oko jednoga zajedničkog cilja - izrada i diseminacija Cochraneovih sustavnih pregleda. Cochrane sustavni pregledni članci su znanstvena izvješća u kojima su sva postojeća objavljena primarna istraživanja vezana za ljudsko zdravlje prikupljena, kritički analizirana i sintetizirana, a zatim recenzirana. Sustavni pregledi randomiziranih kontroliranih pokusa ključni su u primjeni medicine utemeljene na dokazima”.

Na samom početku, u prvoj sesiji,  o Cochrane strategiji 2024. – 2027.  govorila je  glavna izvršna direktorica Cochranea Catherine Spencer,  potom dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Goran Hauser je naglasio važnost provođenja randomiziranih kontroliranih istraživanja. Za one koji se žele upoznati o posebnosti Cochrane sustavnog pregleda te kako ga čitati i razumjeti idealno je bilo predavanje prof. dr. sc. Livie Puljak, Centar za medicinu i zdravstvenu zaštitu utemeljene na dokazima ispred Hrvatsko katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

U drugoj sesiji, istaknuti znastvenici i predavači poput Catherine Spencer, glavna izvršna direktorica Cochrane, naglasila je važnost geografskih skupine koje podržavaju obuku, znanje, prevođenje i zagovaranje Cochranea. Uvažena prof. dr. sc. Ana Marušić, inače voditeljica Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta u Splitu upoznala nas je o otvorenim, odgovornim i reproducibilnim istraživanjima. O važnosti strateškog planiranja dijagnostičkih studija: od učionice do bolesničkog kreveta spoznali smo od prof. Agostino Colli, inače zamjenika glavnog urednika Cochrane hepatobilijarne grupe, Cochrane Trial Unit, Kopenhagen. Praktični primjer međunarodne suradnje u dijagnostičkoj studiji Cochrane sustavnog pregleda pokazao nam je na svojoj doktorskoj disertaciji, dr. sc. Tin Nadarević, dr. med., Zavod za kliničku radiologiju, KBC Rijeka.

U trećoj sesiji o  sustavnim pregledima testova dijagnostičke točnosti: metodoloških izazova upoznao nas je prof. Agostino Colli, a tumačenje rizika slučajne pogreške i procjenu veličine uzorka u randomiziranim kontroliranim istraživanjima i sustavnim pregledima te procjeni biasa predstavio nam je prof. dr. sc. Goran Poropat, inače pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, KBC Rijeka. O neželjenim događajima u Cochrane sustavnim pregledima govorio je dr. med. Luka Vranić, Zavod za gastroenterologiju KBC Rijeka.

1111111