Profesor Benjamin Đulbegović održao predavanje u Splitu

Profesor Benjamin Đulbegović održao predavanje u Splitu

U četvrtak, 29. kolovoza 2024. godine, na Medicinskom fakultetu u Splitu profesor Benjamin Đulbegović održao je predavanje „The quality of evidence and truth“. Predavanje su organizirali Medicinski fakultet u Splitu i Cochrane Hrvatska. 

Prije no što je održao predavanje, profesor Đulbegović je posjetio Onkologiju KBC-a Split, koja ga je impresionirala. Na Onkologiji KBC-a Split je prof. Đulbegovića primio i proveo po odjelu prof. Eduard Vrdoljak. 

Nakon obilaska odjela Onkologije KBC-a Split, prof. Đulbegovića je dao intervju u studiju Radio Sunca. Prilikom dolaska na Medicinski fakultet u Splitu intervjuirali su ga brojni hrvatski mediji.

Među slušateljima predavanja bili su i profesori Medicinskog fakulteta Matko i Ana Marušić, Ivica Grković, Irena Zakarija-Grković (direktorica Cochrane Hrvatska) i drugi. Profesor Đulbegović predavanje je održao na engleskom jeziku zbog, naglasio je, dugogodišnjeg predavanja isključivo na engleskom jeziku i teškoće pronalaženja adekvatnih jezičnih termina na materinjem jeziku.

Tijekom predavanja o medicini temeljenoj na dokazima okupljenima je obrazlagao kako funkcionirati u okolnostima suprotstavljenih tvrdnji, odnosno kako, primjerice, odabrati dijagnostički test i terapiju. 

Referirao se i na napretke u liječenju karcinoma u SAD-u. Istaknuo je kako je drastično promijenjeno u posljednja tri desetljeća, otkako je ondje.

'Kao i u drugim poljima u medicini, uvedeni su mnogi lijekovi. Ljudi naprosto duže žive. No moram priznati da ih nismo suzbili. Neki su karcinomi izlječivi, neki nisu, ovisi o slučaju', kazao je.

Teško mu je bilo navesti što je najvažnije kod liječenja. Pojasnio je kako sve kreće s dijagnostikom. 

'Potrebno je znati tip karcinoma, potom unutar njega odrediti mnoge faktore. Važno je, među ostalim, utvrditi radi li se o agresivnom tumoru ili ne, o kojem se stadiju radi, odnosno koliko se proširio. Zatim se prema tipu i kliničkoj slici pokušavaju adaptirati odluke. Na kraju se sve svodi na individualizirane terapije pod uvjetima artikulacije određene nesigurnosti za datog pacijenta', iznio je.

Glavni su fokus njegova istraživačkog djelovanja, naime, upravo medicina utemeljena na dokazima, uključujući izradu sustavnih pregleda i metaanaliza, kao i izazovi u donošenju odluka i kliničko rasuđivanje te utjecaj kliničkih istraživanja na kvalitetu skrbi i ulogu nesigurnosti u medicini.

Za rad o osjećaju krivnje prilikom donošenja odluka i ulozi nepredvidivosti u kliničkim istraživanjima, prof. Đulbegović višestruko je nagrađivan diljem svijeta. K tome, bavi se pitanjima jednakosti kao osnovnog etičkog principa za što je dobio i prestižnu nagradu Cochraneove kolaboracije 'Thomas Chalmers Award'. Njegov rad o etičkim načelima i vezi između kliničkih pokusa i uspješnosti liječenja čini ga prvim predstavnikom 21. stoljeća u James Lind Libraryju. Nadalje, njegov se rad smatra najautoritativnijim izvorom o pitanjima evolucije testiranja medicinskih postupaka i napretka u zdravstvenoj skrbi. Mediji širom svijeta rad su - nedugo nakon objavljivanja - prozvali 'zakonom kliničkih otkrića'. 

'Svima je uvijek drago kad institucije prepoznaju njihovo djelovanje. S timom sam razvio teoriju o prihvatljivim greškama, odnosno o uvjetima pod kojim se mogu prihvatiti da na koncu nema žaljenja. U medicini se, kao i u životu, odluke donose pod neizvjesnošću. Potrebna je, stoga, strategija kako ih donositi racionalno, optimalno', rekao je. 

Profesor Đulbegović, inače, autor je oko 450 znanstvenih radova i 20 poglavlja u stručnim knjigama. Priredio je, međutim, i dramu na temu oboljelih od raka.

Znanstvene radove publicirao sam koristeći stručni jezik. Namijenjeni su, dakle, struci, što znači da nemaju ogroman doseg u javnosti. No iako se radi o tehničkim, filozofskim i etičkim konceptima, pacijenti trebaju biti upoznati s njima jer su, na kraju krajeva, odluke koje treba donijeti bazirane na njima', zaključio je. Na ovom događaju sudjelovali su i predstavnici Cochrane BiH, suvoditeljica tima, prim.dr.sc. Svjetlana Grgić, kao i članovi, prim.dr.sc. Sanja Jakovac i Antonio Šimić.

Nakon predavanja, profesor Đulbegović i članovi Cochrane Hrvatska i Cochrane BiH, nastavili su druženje u opuštenoj atmosferi.

prof. Benjamin Đulbegović i prof. Eduard Vrdoljak

 

prof. Benjamin Đulbegović i izv. prof. dr. sc. Ivan Galić, prodekan za studij Dentalna medicina MEFST-a

Zajednička fotografija