Cochrane Bosna i Hercegovina

Cochrane Bosna i Hercegovina je službeno osnovan 12. svibnja 2018. godine pri Medicinskom fakultetu Sveučilištu u Mostaru kao podružnica Cochrane Hrvatska.

Cochrane je globalna neovisna mreža profesionalnih zdravstvenih djelatnika, znanstvenika, pacijenata, skrbnika i ljudi zainteresiranih za zdravlje, okupljenih oko jednog zajedničkog cilja: izrada i diseminacija Cochrane sustavnih pregleda.

Cochrane sustavni pregledni članci su znanstvena izvješća u kojima su sva postojeća objavljena primarna istraživanja vezana za ljudsko zdravlje prikupljena, kritički analizirana i sintetizirana, a zatim recenzirana. Sustavni pregledi randomiziranih kontroliranih pokusa ključni su u primjeni medicine utemeljene na dokazima.

Cochrane je neprofitna organizacija s više od 37.000 suradnika u više od 130 zemalja koji rade zajedno kako bi pripremili pouzdane i pristupačne informacije o zdravlju u obliku Cochrane sustavnih preglednih članaka bez ikakvog utjecaja komercijalnih sponzora i sukoba interesa. Rad od Cochrane je priznat kao međunarodni zlatni standard za visokokvalitetne, pouzdane informacije.

U skladu s pravilima Cochrane, Bosanskohercegovačka podružnica je kao dio Cochrane entiteta uvedena u Archie bazu podataka, bazu podataka Cochrane te na popis Cochrane entiteta na mrežnim stanicama Cochrane.

Inicijativu za osnivanje Cochrane podružnice u Bosni i Hercegovini potaknuo je Cochrane tim iz Hrvatske, a svesrdno su podržali i potpomogli dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Bevanda i ostale mnogobrojne zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. Kroz mentorstvo, metodološku podršku i nadzor Cochrane Hrvatska će koordinirati i voditi Cochrane Bosna i Hercegovina.

Cilj Cochrane Bosna i Hercegovina je omogućiti zdravstvenim djelatnicima, pacijentima i ostalim korisnicima zdravstvenih odluka pristup jasnim i kvalitetnim informacijama o zdravstvenim intervencijama te stvoriti temelj za donošenje dobro informiranih odluka u zdravstvu, ali i za oblikovanje smjernica za kliničku praksu i kreiranje politike zdravstvene zaštite.

Cochrane Bosna i Hercegovina planira svoje ciljeve ostvariti kroz prijevode sažetaka sustavnih pregleda na jednostavnom jeziku za opću populaciju, izradu edukativnih i promotivnih materijala o medicini utemeljenoj na dokazima, sudjelovanje u izradi sustavnih pregleda, edukaciji kroz predavanja i radionice za pacijente i zdravstvene djelatnike, edukaciju Cochrane članova/volontera kroz sudjelovanje na međunarodnim sastancima i skupovima.

Voditeljica Cochrane Bosna i Hercegovina, Filipa Markotić, je izjavila: "Pokretanje Cochrane Bosna i Hercegovina je vrlo važno, kako i u Bosni i Hercegovini tako i na globalnoj razini. Izrada i diseminacija najboljih raspoloživih informacija o zdravstvenoj zaštiti ključna je za kliničare i pacijente širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu".

Izvršni direktor Cochrane, Mark Wilson, srdačno je pozdravio vijesti o osnivanju podružnice Cochrane Bosna i Hercegovina i tim povodom izjavio: "Drago mi je što najavljujemo Cochrane Bosna i Hercegovina koji će suradnjom produbiti i proširiti opseg, doseg i utjecaj aktivnosti Cochrane na donošenje odluka u zdravstvu diljem Bosne i Hercegovine. Ovo je također važna obavijest za globalna zdravstvena istraživanja. Cochrane Bosna i Hercegovina će promovirati prepoznavanja istraživanja provedenih i objavljenih u Bosni i Hercegovini, a to će ne samo povećati pristup dokazima nego i promicati razmjenu kliničkih iskustava diljem zemlje i svijeta."

"Ovo je izvrsna prilika za znanstveni rast i daje nam priliku obučiti studente i buduće generacije koje će sudjelovati u izradi visoko kvalitetnih istraživanja. Naša prilika za pružanje podrške zdravstvenim djelatnicima u poboljšanju donošenja odluka na temelju najboljih raspoloživih dokaza poboljšati će skrb pacijenata." Izjavila je Jelena Todorović Barbuscia, suvoditeljica Cochrane Bosna i Hercegovina te dodala: " Ovo je novina za našu regiju i namjeravamo surađivati u diseminaciji Cochrane sustavnih pregleda i nastavati podupirati Cochrane u postizanju strateških ciljeva 2020."