Što je Cochrane?

Što je Cochrane?

Cochrane je svjetska neprofitna organizacija koja pomaže ljudima u korištenju dokaza pri donošenju odluka o zdravstvenoj skrbi kroz izradu i promicanje korištenja Cochrane sustavnih preglednih članaka koji se objavljuju u Cochrane knjižnici. Ovi pregledni članci daju uvid u najnovija i najpouzdanija istraživanja u zdravstvu na temelju kojih osobe mogu donositi informirane odluke vezane za vlastito zdravlje i zdravstvenu politiku. Cochrane sustavni pregledi se smatraju zlatnim standardom informacija utemeljenih na dokazima.

Cochrane nosi ime po Archiju Cochraneu (1909. – 1988.), britanskom medicinskom znanstveniku čije su ideje postale izuzetno utjecajne u korištenju medicine utemeljene na dokazima. On je predložio da koristimo pravilno dizajnirane metode za procjenu liječenja u zdravstvu te da koristimo samo ona liječenja koja su dokazano učinkovita. Također je istaknuo randomizirane kontrolirane pokuse kao najpouzdaniji izvor dokaza. Na temelju Cochraneovih inovacija i poticaj javnosti, prvi Cochrane Centar je otvoren 1992. godine (Oxford, UK), što je dovelo do osnivanja Cochranea 1993. godine.

Gotovo 37,000 pojedinaca iz 130 zemalja je doprinijelo radu Cochranea. Zapošljava gotovo 500 ljudi od kojih polovica radi skraćeno radno vrijeme. Preostali suradnici su volonteri koji vjeruju u rad Cochranea, uključuju stručnjake iz različitih zdravstvenih područja, statističare, znanstvenike, političare i korisnike zdravstvenih usluga.

Cochrane se sastoji od grupa koje se nazivaju entitetima, a nalaze se svuda po svijetu. Svaki entitet djeluje kao mini-organizacija s vlastitim odgovornostima i izvorima financiranja. Entiteti zajednički nastoje uvesti korištenje dokaza u zdravstvenu praksu i politiku. 
Cochrane entiteti uključuju:

·        Cochrane uredničke skupine:
Vode izradu, održavanje i obnavljanje Cochrane sustavnih pregleda pružajući ekspertizu i podršku za objavljivanje osobama koje izrađuju sustavni pregledni članak. Postoje 53 uredničke skupine od kojih je svaka posvećena različitom zdravstvenom području. Neki primjeri uredničkih skupina su:

·        Metodološke skupine:
Razvijaju niz znanstvenih postupaka koji se koriste u Cochrane sustavnim pregledima i savjetuju Cochrane na koje načine se može unaprijediti izrada Cochrane sustavnih pregleda. Osim metodologije, pružaju savjete, izobrazbu i podršku uredničkim skupinama, centrima i autorima u svijetu. Pomažu u nadzoru kvalitete sustavnih pregleda izrađenih u okviru Cochranea putem foruma za diskusiju. Postoji 16 metodoloških skupina kao primjerice::

    • Skupina za sustavna odstupanja  
    • Skupina za statistiku

·        Područja:
Promiču svijest o Cochrane sustavnim pregledima koji su relevantni za pojedino zdravstveno područje te njihovo korištenje. Obavještavaju uredničke skupine o potrebama za znanstvenim dokazima za svoju populaciju. Postoji 11 odnosno 12 područja uključujući Cochrane mrežu korisnika/pacijenata koja se kategorizira kao područje. Primjeri uključuju: 

    • Dječje zdravlje
    • Zemlje u razvoju
    • Cjepiva

·        Cochrane mreža korisnika

Korisnik je svatko tko koristi zdravstvenu skrb, kao što su pacijenti i obitelji pacijenata. Cochrane mreža korisnika postoji kako bi podržala korisnike u njihovom doprinosu i osiguravanju perspektive Cochraneu. Mreža korisnika pomaže u određivanju prioriteta i objašnjava ulogu Cochranea i dokaza u zdravstvu korisnicima diljem svijeta. 

·        Centri:
Podržavaju Cochrane suradnike na njihovom zemljopisnom području, pružaju izobrazbu za izradu i korištenje Cochrane sustavnih pregleda te razvijaju partnerstva s drugim organizacijama s ciljem promicanja svijesti o Cochrane sustavnim pregledima. 

 

Preuzeto od Cochrane Hrvatska

https://croatia.cochrane.org/hr